New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq

Memur Olduktan Sonra Uyulması Gerekenler

Ana SayfaMemur HaklarıMemur Olduktan Sonra Uyulması Gerekenler
16
Şub
Memur Olduktan Sonra Uyulması Gerekenler

Memur olmak için çabalayan ve aylarca yıllarca çalışarak sınavı kazanan ve atanan kişilerin memur olduktan sonra da uyması gereken birçok kural bulunmaktadır. Aslında memur olmak demek sadece iş hayatı değil sosyal hayatta da dikkatli olmayı gerektiriyor. Herhangi bir olaya karıştığınızda memurluğunuzun son bulacağını unutmadan hareket etmek gerekiyor. Bu yüzden gireceğiniz her türlü olayda öncelikle memurluğunuzu düşünmeli ve bunu hesaba katarak davranışlar sergilemelisiniz. Her memurun iş saatlerinde geç kalmadan işinde bulunması bilgi vermeden işe gelmemezlik yapmaması gerekiyor. Hastalık durumunda hastaneden rapor getirmesi ve verilen sorumlulukları da tam zamanında yerine getirmesi, üstlerinin emirlerini dinlemesi gerekiyor. Memurluğunu kötüye kullanarak yasa dışı herhangi bir davranışta bulunmaması gerekmektedir.

Memur olmak için zorlu bütün sınavları atlattıktan sonra, memur olarak göreve başladığınızda, sizi bekleyen bazı görev ve sorumluluklar bulunmaktadır. Belediye, il özel idareleri ve bölge müdürlüklerinde çalışan memurların uyması gereken kuralları bulunmaktadır. Sözleşmeli çalışan personellerin görev ve sorumlulukları özel olarak belirlenmiştir. Jandarma, subay ve uzman erbaş gibi bulunan mesleklerde, özel kanunlar bulunmaktadır. Tüm bu yönetmelik kuralları, Bakanlar kurulun kararıyla yürürlüğe girmektedir. Devlet memurları, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda belirtilen kurallara uymak zorundadır. Devlet memurluğu için girilen sınavlardan başarıyla çıkıp, memurluğa atandıktan, 1 ay sonra törenle Yemin ederek, göreve başlanmaktadır.

Yemin Ederek Göreve Başlayan Memurların Sorumlulukları

Memur olmada ilk adım olan yemin edildikten sonra göreve başlanır. Memurlar, memurluk görevleri süresince, herhangi bir siyasi parti üyesi olamazlar. Kişi veya taraf tutamazlar. Hiçbir şekilde siyasi amaçlı eylem veya etkinliklerde bulunamazlar. Dil, din, ırk, mezhep ve cinsiyet ayrımı yapamazlar. Devlet memurları, devletin menfaatini koruyacak davranışlarda bulunmak zorundadır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aykırı bir davranışta bulunamadıkları gibi, devleti tehlikeye düşürecek ve güvenliği bozacak faaliyetlerde bulunamazlar. Gruplaşmalara ve dernek faaliyetlerine katılamaz ve yardımda bulunamazlar. Devlet memurluğu görevi, işbirliği içerisinde çalışma esasına dayanarak, güven verecek şekilde çalışmalarını yürütmeyi gerektiren bir meslektir.

Devlet Memurlarının Görev Ve Sorumlulukları

Özellikle yurt dışında, geçici bir süre görev yapma zorunluluğu olan devlet memurları, devletin adını lekeleyecek davranışlarda bulunamaz. Ayrıca memur, yurt dışında bulunduğu süre içerisinde, görevini zedeleyecek davranışlarda bulunamaz. Devlet memurları, verilen görevi zamanında ve eksiksiz yapmakla sorumludurlar. Devlet memurluğu anayasasında Amirlik görevi geçmektedir. Amir olan bir memur, kanun dışı ve kendi menfaatlerine göre emir verme yetkisi bulunmamaktadır. Devlet memuru borç ve hediye alamazlar. Devlet memurluğunun görev ve sorumluluklarında dikkat edilmesi gereken önemli bir kural bulunmaktadır. Amir devlet memuruna kanuna aykırı bir görev verirse, memur bu görevi yazı ile bildirerek, görevi geri çevirme hakkına sahiptir. Fakat Amir, memura görevi yerine getirme konusunda yazı ile bildirerek, ısrar ediyorsa, memur Amirin verdiği görevi yerine getirmek zorundadır. Görevin yerine getirilmesi sonrasında, ortaya çıkabilecek olumsuzluk karşısında, görevi veren kişi sorumludur.

Etiketler:

    Related Posts
    Yorum Yap

    Yorum Yap