-
Yazaradmin
-
Yorumlar0 Yorum
-
Kategori
Memur zamları, her yıl 6 aylık dönemlerde halinde yılda 2 defa olacak şekilde yapılmaktadır. Memur sendikası olan Memursen tarafından devletle bir araya gelerek memura yapılması planlanan zamla ilgili olarak pazarlık yapılır. Yapılacak olan zam eğer enflasyon oranında düşük kalırsa enflasyon farkıda verilmektedir. Örneğin; memur zammı yılın ilk yarısında yüzde 5 ikinci yarısında yüzde 5 olacakken enflasyon yüzde ilk 6 ayda yüzde 10 çıkarsa yüzde 5 enflasyon farkı da memur maaş zamlarına yansıtmaktadır. Aynı şekilde yılın 2. yarısında da bu durum geçerli olacaktır. Memur maaş zamları yüzde olarak hesaplanmakta ve her memurun maaşına yüzde olarak yansımaktadır. Memur zamlarını belirleyen sendikayla devlet arasındaki anlaşma ve enflasyon oranıdır diyebiliriz.
Emekli ve memur zamlarının belirlenmesi kapsamında; sendikalar ve hükümet bir araya gelerek, memur zam oranlarını belirlemeye çalışmaktadırlar. 2018-2019 memur zammı gündeme gelince, 4. Dönem toplu sözleşme görüşmeleri yapılarak, 2018-2019 dönemi, memur zamları belirlenmiştir. Memur zamları için yüzledikler şöyle belirlenmiştir. 2018 yılının ilk 6 ayı memur ve emekli maaşlarına % 4 oranında zam yapılırken, ikinci altı ay için %3,5 oranında zam yapılması kararlaştırılmıştır. Bu yüzdelik zammı ile en düşük memur maaşı, 2.929 TL olarak netlik kazanmıştır. Memur maaşına yapılan zamla birlikte, 2018 yılı içerisinde %17.54 zam oranı ile memur maaşları 2.929 TL olmuştur. Genel olarak memur maaş zamlarının temeli belirlenerek, yeni memurluk sistemine göre maaşlarda değişiklik görülmektedir.
Memur Maaşı Ve Memur Zammı Belirleme Kriterleri Nelerdir?
Türkiye’de memur maaşları ve memur zamlarını belirleyen belli unsurlar bulunmaktadır. Performans, enflasyon ve piyasa koşulları değerlendirmenin kriteri olan unsurlar arasında yer almaktadır. Türkiye şartlarında, herhangi bir özel kurum veya devlet memurluğunda çalışan bir personel, yeni yıl gibi özel günlerde ikramiye veya zam almaktadır. Sektör ve piyasa koşullarına bakıldığında, nerdeyse yok denilecek şekilde zam yapan sektörlere rastlamak mümkündür. Günümüzde piyasa koşulları, enflasyon ve performans unsurlarına bakıldığında, performans ön plana çıkan unsurlar arasında yerine almaktadır. Bu sayede, memur olan kişinin performans değerlendirmesine göre, maaşı belirlenmektedir. Eskiden performans değerlendirmesi önemsenmezken, memur olan kişiler standart maaş ve zam almaktaydı.
Günümüzde memurluğa bakış açısı tamamen değişmektedir. Yeni gelen kanun ve kurallar gereği, memur alımı mülakat sınavı ile yapılarak, memurların düzenli şekilde denetlenmeleri sağlanacaktır. Denetlemeden geçen memurlar, performans değerlendirmesine göre, maaşlarında yükseliş ya da artış olacaktır. Yapılan 4. Dönem toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda, 2019 yılında da memur maaşlarında artış gözlenmektedir. Memur zamlarını belirleyen piyasa ve enflasyonun son durumudur. Türkiye’de enflasyonun son zamanlarda iyiye doğru ilerlediği gözlenmektedir. Bu yüzden memur zamlarına da yansıyarak, memur ve emekli maaşları yükselişe geçecektir. Tüm yapılan bu düzenleme ve kanunlar ile memurluk ve emekliliğin statüsünün daha iyi yerlere gelmesi amaçlanmaktadır.
Yorum Yap Cevabı iptal et
Son Yorumlar
- 2019 – Kimyager Maaşları için Bülent
- 2019 – İnfaz Koruma Memuru Maaşları için Yaşar Akkurt